Maskinautomation för tillverkande industri

Företag verksamma inom CNC-styrd detaljtillverkning har under lång tid haft flera separata maskiner för att utföra delmoment i en kedjeprocess innan färdig slutprodukt framställts. Maskinstyrd automation kan påskynda processen genom kortare ledtider och högre effektivitet. Framtagning av en automationsprocess kräver noga planering och rådgivning för att hitta en lämplig lösning.

skärande-verktygEnklaste lösningen är att ha en robotarm som plockar delar så att processen genomförs utan avbrott. Det finns robotarmar som inte kräver några avancerade kunskaper i programmering, utan de fungerar med visuella sensorer som kan läsa av omgivningen. Det hela leder till att man kan minska på bemanningen och personalen slipper genomföra repetitiva arbeten och kan fokusera på annat istället. Till automationsroboten kan man sätta upp stängsel runtom  eller skyddande bur för att öka säkerheten så att inget kommer emellan.

Automationssystem kan byggas tillsammans med de flesta svarvmaskiner som finns på marknaden. Vanligtvis används de ihop med CNC-svarvar från Okuma eller YCM. Det går lika bra med enkla 2-axliga svarvar eller större flerfunktionsmaskiner.

Om du tänkt utöka maskinparken med både svarv samt robotsystem för automation så kan du ta kontakt med en återförsäljare av verktygsmaskiner och automationslösningar som exempelvis Stenbergs eller något annat proffs. Med ett nära samarbete kan man få hjälp med service, reservdelar eller reparation vid behov. Kanske behöver nuvarande arbetsprocess utvecklas? Då är det lämpligt att kontakta en produktionstekniker som kan se över hela flödet och komma med förbättringar. Kanske finns det ett delmoment som kan automatiseras?

Vid ett eventuellt köp följer installationstekniker med ut och ser till att allting fungerar som det ska samtidigt som din personal kan få en grundläggande utbildning i hur maskinen fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *